Kinderen in een klas

Werken in het onderwijs

 

Hoe mijn vrienden mij omschrijven? Een spring int veld, vrolijk, leergierig, geduldig en vriendelijk. Mijn bijbaantje is/was? Oppassen, overdag met de kinderen leuke dingen doen en s ’avonds tv kijken wachtend totdat de ouders terug komen. Of sporttraining geven zoals turnen, hockey of voetbal. Favoriete leeftijdscategorie? Kinderen, ze zijn nog onschuldig, kunnen nog gevormd worden en je kan ze nog zo veel leren!

Werken in het onderwijs is een prachtig vak. Allereerst is het natuurlijk heel leuk om bij de overheid te mogen werken. Als leerkracht heb je contact met verschillende soorten leeftijdscategorieën. Zo heb je meetings met collega’s, geef je les aan jongeren en onderhoud je contact met de ouders van je klas. In het basisonderwijs geef je overdag les aan je klas en ga je daarna je lessen van de volgende dag voorbereiden of kijk je toetsen na. In het voortgezet onderwijs geef je les in het vak waar je voor hebt gestudeerd. Nu heb je niet meer de hele dag dezelfde klas, maar elk uur een andere klas en een andere leeftijd.

Eeuwige roem

Iedereen weet nog wel die ene basisschooljuf en/of -meester die dat schooljaar zo leuk maakte. De lessen overdag waren gezellig en toch leerde je ook nog wat. Ook kan jij je vast nog wel die ene wiskunde of aardrijkskunde leraar die het vak wel heel leuk gaf. Je tentamens gingen opeens een stuk beter dan de vorige jaren. En zelfs nu weet je nog hoe deze personen heten en er uit zien.

Altijd ontwikkelen

Het onderwijs is een constante ontwikkeling. En deze ontwikkeling zie je ook terug bij de leerlingen. Iedere leerling is anders en heeft een andere aanpak nodig. Aan jou de taak het goed in te schatten en op de juiste manier met je leerlingen om te gaan. Leraar zijn vergt veel energie en vasthoudendheid. Je leert veel en groeit snel.

Nog een klein voordeel, als leraar kom je snel aan de bak. Er is altijd veel vraag naar leraren op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Er zijn bijvoorbeeld genoeg vacatures bij de overheid in Amsterdam te vinden. Lijkt het jou heerlijk om de toekomst les te geven? Check dan snel wat er voor jou in petto ligt.