Werken in het buitenland

Werken over de grens, durf jij het?

 

Werken over de grens, durf jij het?

Heb je altijd de droom gehad om in het buitenland te gaan werken maar heb je de stap nog niet durven zetten? Het klinkt heel gaaf, werken in het buitenland. Daarom is iedereen altijd enthousiast. Maar er komt ook veel bij kijken. Daar kom je achter als je je erin gaat verdiepen. Maar waar een wil is, is een weg. In deze blog geven je een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Bedenk eerst naar welk land je graag wilt. Er zijn een aantal populaire bestemmingen, denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Arabische Emiraten. Laat je niet ompraten om daar ook heen te gaan terwijl dit je helemaal niet aanspreekt, blijf bij jezelf. Zoek een land uit met een goede arbeidsmarkt. Dit is belangrijk als je ergens wilt werken. Denk niet alleen maar aan het zonnige klimaat of het heerlijke eten.
  • Verdiep je in de cultuur van het desbetreffende land. Vooral als vrouw heb je in sommige landen weinig in te brengen en kan je ook nooit een management functie betreden. Heb je die ambitie wel? Let dan goed op!
  • Ga op zoek naar bedrijven die je leuk lijken. Zijn er veel leuke functies en is het mogelijk om als ‘buitenlander’ daarop te solliciteren? Zo ja, zorg dat je CV en motivatiebrief in perfect Engels geschreven zijn zodat je goed overkomt bij de werkgever. Mocht het bijvoorbeeld een Spaans sprekend land zijn, dan is het natuurlijk altijd een pré als jij je CV en motivatiebrief ook in het Spaans meestuurt!
  • Verdiep je in het emigratieproces. Op de website van de Rijksoverheid staat veel over emigreren. Lees dit goed door. Zo zorg je dat je niet voor onverwachtse dingen komt te staan.
  • Zoek contact met kennissen/vrienden die hetzelfde van plan zijn of al zijn geëmigreerd. Ervaringsverhalen zijn altijd leerzaam en leuk om te horen. Ook is het natuurlijk fijn om alvast wat contacten te hebben in het land waar je naartoe gaat!
  • Ken je het programma ‘ik vertrek’? Kijk een aantal afleveringen en ga bij jezelf na of je nog steeds enthousiast bent.
  • Vergeet niet je omgeving in te lichten. Vertel ze dat je het idee hebt om te gaan werken in het buitenland. Niet iedereen zal even enthousiast zijn, ze gaan je natuurlijk missen! Geef hun even de tijd om aan dit idee te wennen. Als ze eenmaal aan het idee gewend zijn, draaien ze bij en gunnen zij het jou je droom waar te maken!

 

Twijfel je nog? Als je gaat werken in het buitenland doe je een onbeschrijfelijke (levens)ervaring op, kan je iets moois op je CV zetten en je bouwt een internationaal netwerk op. Ook ontdek je een heel nieuw land. Allemaal aspecten die niemand je af kan nemen! Durf uit je comfortzone te stappen en ga ervoor!