Fokke en Sukke over een enorme uitdaging

Tips voor soliciteren

Het vinden van een baan, hoe pak je dat aan?

Werk vinden is geen gemakkelijke opgave. Het vinden van een bijbaan ging je nog wel aardig af, maar nu het gaat om iets waar je ook echt van moet leven wordt het een ander verhaal. Er zijn zeer veel opties en het is voor jou een raadsel wat nu eigenlijk goed bij je past. Zo is flexwerken helemaal in, maar hoor je ook veel negatieve verhalen. Je zou graag in vaste dienst willen, maar werken via een uitzendbureau is ook een optie. Kortom, hoe pak je dit op een goede manier aan?

 

Neem de tijd

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar vergis je niet, dat wil iedereen. Dat betekent dus ook dat alle sollicitanten op de functie waar jij ook op hebt gesolliciteerd net zoveel werk erin hebben gestoken. De kans is dus aanwezig dat iemand anders gekozen wordt, zelfs als je geschikt bent. Het is immers helemaal niet gezegd dat die ander daardoor minder geschikt is. Calculeer dan ook in dat het enige tijd zal kosten om iets geschikts te vinden en om aangenomen te worden. Besteed echter wel voldoende tijd aan je voorbereiding. Zo voorkom je dat je in een eindeloze cirkel blijft hangen.

 

Doelen stellen

Het is belangrijk dat je doelen voor ogen houdt. Dat betekent dus dat je je echt actief op het doen van sollicitaties moet storten. Ongeacht het soort functie waar je op solliciteert of de route die je kiest. Het gaat erom dat het vinden van ene baan geen bijzaak wordt. Je moet je gericht bezighouden met het zoeken naar vacatures, het opstellen van brieven en cv’s en het versturen hiervan. Maak hier vaste tijdstippen in de week voor vrij. Dit zorgt ervoor dat je er zeker van bent dat het ook echt gebeurt. Zeker wanneer je de discipline opbrengt om je hier ook echt aan te houden.

 

Gebruik je netwerk

Meer dan ooit hebben we ons totale netwerk altijd precies in beeld. We weten precies wie we waar kennen en wat ze op dit moment aan het doen zijn. Daar kan je ook je voordeel mee doen. Je kunt namelijk je netwerk veel gemakkelijker inzetten als je met een zoektocht bezig bent. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar werk. Door je sociale mediakanalen op de hoogte te brengen van waar je mee bezig bent kom je dingen tegen die je zelf misschien nooit gevonden had. Hier wordt je namelijk door je netwerk op gewezen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om een nieuwe baan te vinden.

 

Alles wat je kan

Als je zoekt naar werk, beperk jezelf dan niet te veel. Je kunt wel op zoek gaan naar die ene specifieke baan die precies aansluit op je studie, maar je kunt natuurlijk veel meer. Je hebt allerlei vaardigheden die je kunt inzetten. Doe dit dan ook. Mogelijk is er voor jou ergens een baan te vinden die in zijn geheel niet aansluit op wat je dacht, maar die wel geknipt is voor jou. Zet ook een flink aantal vaardigheden in je cv. Bijvoorbeeld met betrekking tot je vrijetijdsbesteding, je computervaardigheden en cursussen die je hebt gevolgd.

 

Via een uitzendbureau

Als je het moeilijk vindt om de juiste baan te vinden, dan kan een uitzendbureau voor jou een goede hulp zijn. Je vindt hier namelijk talloze functies bij jou in de buurt. Dit is belangrijk omdat de kans dat je zonder werk blijft zitten daardoor drastisch wordt verkleind. Zeker wanneer je al wat langer op zoek bent wordt het van belang dat je in ieder geval ergens aan de slag kunt gaan. Bij uitzendbureaus is dit in een of twee bezoeken geregeld. Bovendien kan je daardoor ook je netwerk weer verder uitbreiden omdat je op nieuwe plekken komt. Er is bijna voor iedere branche wel een apart uitzendbureau, kijk bijvoorbeeld maar eens bij dit uitzendbureau waar voornamelijk technische vacatures staan of bijvoorbeeld een onderwijs vacaturebank.

 

Stap over de angst heen

De belangrijkste tip is dat je over de angst die je voelt heen stapt. Het is natuurlijk zo dat het vinden van een baan een nieuwe fase in je leven inluidt. Daarom is het ook logisch dat je hier bepaalde gevoelens bij hebt. Het is echter vooral belangrijk dat je jezelf blijft voorhouden dat dit een stap vooruit is. Hoe eerder je je angst achter je kan laten, hoe beter dat voor je kansen op de arbeidsmarkt is. Mocht je nog twijfels hebben, laat je daar dan niet door afleiden. Je zal zien dat het kiezen voor die leuke baan op termijn de juiste zal blijken te zijn.