Arbeidsrecht boeken in een kast

De verschillende kanten van arbeidsrecht

 

Hoewel het misschien een beperkte tak van de rechtspraak lijkt, is arbeidsrecht juist heel breed. Het is immers de verzamelnaam voor allerlei soorten kwesties die betrekking hebben op arbeid en arbeidsrelaties. Er zijn dus heel veel uiteenlopende zaken waarvoor je een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht kunt inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan de beëindiging van een overeenkomst, kwesties rondom de transitievergoeding, zaken met betrekking tot achterstallig loon en problemen met betrekking tot het concurrentiebeding dat in je overeenkomst staat opgenomen. Al dit soort zaken komen vaak voor en het is goed mogelijk dat jij er ook mee geconfronteerd wordt.

De arbeidsovereenkomst
Een groot deel van de problemen hebben betrekking op de arbeidsovereenkomst. Vooral wanneer deze beëindigd wordt kunnen er nog weleens geschillen ontstaan tussen de werkgever en de werknemer. Zeker wanneer er een ontslag op staande voet wordt gegeven kunnen er veel kwesties gaan spelen. Denk bijvoorbeeld aan de afhandeling van zaken rondom de ontslagvergoeding. Dit kan erg lastig zijn wanneer de kwestie verhit is geraakt en de werkgever en de werknemer lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. In zulke gevallen is het inschakelen van een advocaat met een specialisatie in arbeidsrecht zeer waarschijnlijk de beste optie. Kijk hier eens voor een specialist in arbeidsrecht advocaat Oud-Beijerland.

Kwesties rondom de transitievergoeding
De transitievergoeding is nog betrekkelijk nieuw. Dit betekent dus ook dat er nog heel veel zaken rondom kunnen spelen. Al is het alleen al omdat er nog veel onduidelijkheden over kunnen zijn. Dit is natuurlijk vooral voor werknemers een probleem. Zij weten vaak niet waar zij nu allemaal precies wel en niet recht op hebben. Om hierbij te helpen is een expert altijd een handige optie. Het is immers niet vreemd dat het lastig kan zijn om nieuwe regelgeving goed te begrijpen. Dit geldt overigens niet alleen voor werknemers in vaste dienst, maar ook voor werknemers die een contractverlenging hebben gehad voor de uiteindelijke beëindiging.

Achterstallig loon vorderen
De meest vervelende zaken zijn vaak die waarbij achterstallig loon een rol speelt. Het is immers lastig om iemand om geld te moeten vragen. Dit krenkt het eergevoel. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat je gewoon recht hebt op dit geld. Je hebt immers jouw kant van de overeenkomst gewoon volbracht. Dit betekent dus ook dat de vergoeding die hiervoor afgesproken is niet meer dan terecht is. Omdat dit lastige situaties zijn kan dit dus beter aan een advocaat uit handen gegeven worden. Dit maakt het allemaal een stuk gemakkelijker in de afhandeling.

Het concurrentiebeding
Met het concurrentiebeding willen werkgevers bereiken dat belangrijke werknemers ontmoedigd worden om naar een concurrerende onderneming over te stappen. Dit werkt vaak ook zeer goed. Wanneer een werknemer echter niet langer voor een werkgever kan werken om welke reden dan ook, dan kan dit beding een behoorlijke last zijn. Er zijn dan wel enkele mogelijkheden om onder dit concurrentiebeding uit te komen. Het is dan wel belangrijk dat de hulp van een specialist in arbeidsrecht wordt ingeroepen. Het is namelijk niet gemakkelijk om deze afspraak ongedaan gemaakt te krijgen. Dat betekent niet dat het onmogelijk is.