nauwkeurig meten is een kunst

Bouwlasergids

Heeft je huis een opknapbeurt nodig of houd je gewoon van lekker klussen? Dan is het verstandig om een bouwlaser aan te schaffen. Voor projecten met een nauwkeurige afmeting zoals het plaatsen van plafondtegels of stopcontacten en het installeren van stoelleuningen in een eetkamer is de bouwlaser je beste vriend. Of het nu grote taken zijn, zoals het installeren van rioolbuizen, of kleine taken, zoals een fotolijstje ophangen, een nette afwerking is altijd erg belangrijk.  

Hoe werkt een bouwlaser? 

Het klinkt misschien moeilijk, maar eigenlijk is de werkwijze van een bouwlaser vrij eenvoudig. Om loodrechte lijnen te projecteren worden laserlijnen omgebogen door een laserdiode. Aan de hand van het waterpasvlak kunnen meetpunten worden uitgezet. Om te ondervinden welke bouwlaser het beste bij je past moet je je eerst afvragen waarvoor je het nodig hebt. Welke taken wil je met de laser uitvoeren? Ga je binnenshuis aan de slag of juist buitenshuis? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om beide aan te pakken. Zijn het kleine of juiste grote projecten waar aan je wilt werken? Kortom: bedenk eerst wat je van plan bent met de laser. 

Binnenhuis klussen

Laten we een paar voorbeelden geven van het gebruiken van een laser binnenshuis. Denk aan: het loodrecht zetten en oprichten van muren, vloeren nivelleren, plafonds zetten of planken en kasten uitlijnen. Een groene laser is ideaal voor binnenhuis werkzaamheden door de verbeterde zichtbaarheid van de laserlijn.

nauwkeurig meten is een kunst

Buitenhuis klussen

Dan heb je natuurlijk ook voorbeelden van de projecten met een laser buitenshuis. Denk aan palen, hekken, veranda‚Äôs en balken uitmeten of metselwerk uitlijnen. Voor het klussen binnenshuis kun je bijna alle bouwlaser wel gebruiken. Dit geldt echter niet voor als je buitenshuis aan de slag gaat. Waarschijnlijk ga je in het daglicht lekker klussen. Het zou dan heel vervelend zijn als je erachter komt dat de bouwlaser niet goed zijn werk kan doen. Dat kom namelijk omdat je met het menselijk oog de laser na een paar meters niet meer kunt zien. Het is dus noodzakelijk om een laserdetector te hebben. 

Laserdetectoren 

Om tijd te besparen is een laserdetector erg handig. Ze verkorten de hoeveelheid tijd die nodig is om de niveau-balk te vinden. Zodra je dicht in de buurt bent van het niveau produceren de meeste detectoren een korte piep. Als je op niveau bent hoor je een stevige pieptoon. 

Nivelleren 

Bij een bouwlaser betekent zelf nivellerend het waterpas maken van het lasertoestel. Op zoek naar een bouwlaser die zichzelf blijft nivelleren? Dan zijn zelf- of automatische nivellerende bouwlaser het antwoord op jouw zoektocht. 

Veel bouwlasers zijn beschikbaar met verschillende functies. Denk aan variabele rotatiesnelheden, afstandsbedieningen, kwaliteit capaciteit, laders of batterijen. Het is misschien even denkwerk, maar zorg er ieder geval voor dat je de tijd neemt om te beslissen welke klussen je wilt verrichten met de bouwlaser. Zo voorkom je een miskoop. Ook is het altijd handig om een specialist in te schakelen voor professionele hulp.