Blisterverpakking van medicijnen

Blisterverpakking

Een blisterverpakking is een plastic strip waar jij capsules uit kunt drukken. Denk aan hoe paracetamol of kauwgum verpakt is. De blisterverpakkingen kunnen worden gemaakt met verschillende afmetingen, zodat alle mogelijke capsules er in kunnen worden verpakt.

Handig je capsules in een blisterverpakking bewaren

Als jij materiaal hebt ontwikkeld dat je in capsulevorm op de markt wilt brengen, zul je dit moeten laten verpakken. Als je bijvoorbeeld een medicijn op de markt wilt brengen of samenwerkt met een apotheek dan zul je niet losse pillen verkopen. Capsules komen in veel verschillende vormen. Als je er voor kiest om de capsules in een blister te laten verpakken, wordt de blisterverpakking speciaal voor jouw capsules op maat gemaakt. Een blisterverpakking heeft kleine vensters waardoor aan de buitenkant direct zichtbaar is wat voor capsules in de verpakking zitten. Dit is vooral heel handig als de capsules medicijnen betreffen. Zo kan de persoon aan de buitenkant namelijk al zien of het de juiste medicijnen zijn.

Blisterverpakking van medicijnen

Het proces

Als we gaan kijken naar het proces van capsules verpakken, kunnen we zelfs helemaal terug gaan naar het moment dat jij grof materiaal hebt. Je hebt materiaal dat jij in capsulevorm wilt laten produceren. En dat kan. Je maakt een afspraak, en je vertelt over je materiaal. Hierbij vertel je wat je wensen zijn omtrent het ontwikkelen van de capsules. Hier heb je namelijk verschillende keuzes. Keuzes qua model, maar ook qua capsule materiaal. Als je dit hebt doorgenomen lever jij je materiaal aan. Dit materiaal wordt in capsule vorm verwerkt. Dit wordt door machines gedaan, maar zodra de capsules geproduceerd zijn worden ze nog door experts gecontroleerd. De capsules dienen namelijk goed gesloten en afgewerkt te zijn.

Als de capsules de goedkeuring hebben gekregen van de experts, dan is het tijd voor de verpakking. Ook hier heb je verschillende keuzes in. Je kunt er voor kiezen om potjes, sachets en blisterverpakkingen als verpakkingsmateriaal te laten produceren. Het verpakkingsmateriaal naar keuze wordt dan gemaakt. Als je kiest voor blisterverpakkingen, dan worden deze speciaal voor jouw capsules ontwikkeld. Capsules variëren vaak qua maat en de verpakking wordt in dit geval op maat voor jouw capsules gemaakt.

Als je capsules nu verpakt zijn in de blisterverpakkingen, worden deze in doosjes gestopt. De doosjes worden dan op het voor jou gewenste adres afgeleverd op de afgesproken datum.


Het fijne aan dit proces is dat alles geregeld wordt. Je hoeft niet verschillende bedrijven op te bellen om afspraken te maken voor zowel het produceren van de capsules zelf, om vervolgens weer een ander bedrijf te moeten regelen voor het verpakken van de capsules.

De materialen

De blisterverpakkingen bestaan uit verschillende onderdelen. Namelijk de vakjes waar de capsules in zitten, de blister zelf, en de verpakking waar de blisters in zitten. De vakjes waar de capsules in zitten, is gemaakt van plastic. Dit plastic is doorschijnend zodat jij van de buitenkant de capsules kan zien zitten. Deze plastic vakjes kun je uitdrukken, zoals we dat bij de paracetamol gewend zijn. Het materiaal dat de vakjes bij elkaar houdt, is gemaakt van aluminium.

Dit aluminium is verstevigt tussen de vakjes, maar aan de onderkant van de plastic vakjes is het aluminium relatief dus, zodat de capsules er gemakkelijk uit te drukken zijn en je dus geen schaar nodig zal hebben. De blisterverpakkingen worden als strips in doosjes gestopt. Het is aan jou hoeveel blisterverpakkingen er op een strip verwerkt worden en hoeveel strips in het doosje komen. Tevens kun jij een bijsluiter bij de strips in de doosjes laten bijvoegen. De bijsluiter wordt gemaakt van papier, en de doosjes worden van karton gemaakt. Dit zal dus niet schadelijk voor het milieu zijn.