Serveerster met vol dienblad

Aan de slag in de horeca

Al vanaf de eerste bijbaantjes kan je aan de slag in de horeca. Als je wilt zou je er daarna je hele leven in actief kunnen blijven. Je kunt namelijk veel verschillende stappen maken binnen deze branche. Wanneer je dus al jong begint, en je merkt dat je je hier thuis voelt, dan is het een goed idee om je eens te oriënteren op alle mogelijkheden die er zijn. Je kunt namelijk alle kanten op. Van werken op de werkvloer tot en met planning of juist bij zaken die langs de rand van dit vakgebied spelen zijn er allerlei mogelijkheden.

Werken als kok
Een populaire baan in de horeca is die van kok. Dat was altijd al zo, maar dat is alleen maar nog meer het geval geworden. Dat komt niet in de laatste plaats doordat er natuurlijk veel meer aandacht is voor het beroep van kok dankzij bijvoorbeeld allerlei kookprogramma’s. Je kunt hier heel veel creativiteit in kwijt. Dit maakt het dan ook één van de populairdere banen  die er te krijgen zijn. Wanneer je een koksopleiding hebt gedaan, dan zal je bovendien een streepje voor hebben op de concurrentie. Al is dit niet altijd persé nodig om goed te kunnen koken.

Werken in de bediening
Een andere baan die altijd aantrekkelijk is, is werken in de bediening. Hiervoor moet je ook wel over enige sociale vaardigheden beschikken. Juist het sociale aspect is wat veel mensen aantrekt in deze baan. Je bent dan immers in de horeca bezig, maar je bent ook gewoon lekker onder de mensen. Bovendien kan je dit al vanaf een jonge leeftijd doen. Velen hebben ooit een bijbaantje gehad waarbij ze in de bediening van bijvoorbeeld een restaurant of café werkten. Hier komt vaak juist de liefde voor het vak vandaan waardoor ze besluiten op latere leeftijd hierin verder te gaan.

Aan de slag in het management
Wie zich met een studie op de horeca richt, komt vaak in het management terecht. Als hoteleigenaar of restauranteigenaar moet je immers zorgen dat niet alleen het eten of de bediening in orde is, maar moet je ook zorgen dat al het andere wat bij het runnen van een horecagelegenheden komt kijken in goede banen loopt. Je moet je bijvoorbeeld bezighouden met het managen van de locatie. Die moet immers top zijn. De locatie is minstens zo belangrijk om mensen te lokken als de dingen die je te bieden hebt. Hier zijn ook veel banen in te vinden.

Waar vind je goede banen?
Hoe kan je een goede baan in de horeca vinden, vraag je je misschien af. Vaak kan je hier gewoon door mond-tot-mondreclame achter komen. Dit is vooral het geval als je een baan in de buurt zoekt. Dit geldt vooral voor banen in de keuken of in de bediening. Je kunt natuurlijk ook gewoon de bekende vacaturewebsites bekijken. Ook daar kan je heel veel goede banen in de horeca vinden. Dit zijn dan vooral ook banen in bijvoorbeeld het management of als leidinggevende in bijvoorbeeld de bediening of de keuken. Wanneer dit je aantrekt dan is dit waarschijnlijk de beste plaats om te zoeken. Je zou ook eens kunnen kijken op de diverse uitzendbureau websites, meestal zijn er wel open horeca vacatures te vinden.

Een hele andere boeg
Natuurlijk kan je ook op een andere manier in de horeca terechtkomen. Je kan bijvoorbeeld vertegenwoordiger worden. Dan ga je bijvoorbeeld voor een bepaald merk werken. Je prijst dan alcoholische dranken aan of bepaalde producten waarvan je wenst dat ze in keukens gebruikt worden. Dit hoeft overigens niet alleen in restaurants en cafés te zijn. Er zijn immers ook allerlei andere evenementen waarin horeca een belangrijke rol speelt. Er zijn zelfs specifieke evenementen die uitsluitend betrekking hebben op horeca. Zo zie je deze wereld dus ook van een heel andere kant. Dit kan ook aantrekkelijk zijn.

Ervaring opdoen
Wanneer je als nieuwkomer in het vak komt, dan is het belangrijk dat je ervaring opdoet. Dit kan bijvoorbeeld door bardiensten te draaien bij je sportvereniging. Dit klinkt misschien niet heel erg aantrekkelijk, maar het kan je zeker in het begin van je loopbaan in de horeca zeer helpen. Veel sportverenigingen hebben bardiensten vast in het lidmaatschap opgenomen. Daarnaast kan je natuurlijk ook allerlei andere vrijwillige functies vervullen om ervaring op te doen in het vak. Dit is vooral in de bediening en de keuken het geval. Zo kan je ook direct ontdekken of je dit wel echt een leuk vak vindt.

Tot slot
Een baan in de horeca is zeer populair. Vergeet echter niet dat het ook heel hard werken is. Dit weegt voor de meeste mensen tegen elkaar op. Wanneer je namelijk veel plezier hebt, dan is het niet erg om er keihard tegenaan te gaan. Mocht het dus zo zijn dat je het niet direct naar je zin hebt bij een bepaalde horecagelegenheid, probeer het dan ook nog eens ergens anders. Mogelijk ligt het vak je namelijk veel beter dan het lijkt. Horecawerk is immers altijd wel te vinden in de wereld. Is het niet in de buurt, dan wel wat verder weg.